Video: F-4E Phantom II ve Diğer F-4 Phantom II Modelleri Arasındaki Farklılıklar

Sitemiz yazarlarından Levent Özgül, tarafımıza gönderdiği bu videoda başlıkta da belirtildiği üzere F-4E Phantom II uçaklarını diğer F-4 Phantom II modellerinden ayıran özelliklere değiniyor.

Videoya katkıda bulunan Hüseyin Balta ve Günseli Tunay’a teşekkür ediyor, ayıca bu uçağa ve tarihine ev sahipliği yapan Eskişehir Bilim Sanat ve Kültür Parkı’nı ziyaret etmenizi öneriyoruz.

Content Protection by DMCA.com

2 Replies to “Video: F-4E Phantom II ve Diğer F-4 Phantom II Modelleri Arasındaki Farklılıklar”

  1. Video için elinize sağlık ama açıklığa kavuşturulması gereken bazı detaylar mevcut öncelikle slat ve slot meselesinde.
    Vietnam’da uçan ilk F-4E’lerde ne slatlı kanat ne de slotlu arka yatay mevcuttur, savaşın son aşamasında slotlu arka yatay kullanılmaya başlanmış ve slatlı kanada geçiş savaştan sonraya denk gelmiştir.
    Japon F-4E’ lerinde slotlu arka yatay varken ana kanat hardwing’dir, slat yoktur.
    Alman F-4F’lerinde ise (E varyantı temelde, elektronik paket hariç) slatlı kanat varken arka yataylar slotsuzdur.
    Bu iki tadilatın temelde M-61 “aplikasyonuyla” alakası yoktur, örnek olarak da J modelini vermek mümkündür, kısa burun topsuz olup arkada slotlu yatay stabilize kullanılmaktadır (misal ünlü Showtime 100)
    Son olarak, Vietnam’da yaşanan hava savaşlarında angajmana giren Fantom ailesinin en skorer modelleri C/D ve J’dir, E modeli bunların ardından gelir.
    Saygılar

  2. Ufuk bey kardeşim, seni çok iyi anlıyorum.

    Şimdi,

    Birincisi; benim ağzımdan asla M61A1 aplikasyonunun slat ve slot ile alakası vardır diye bir cümle çıkmadı.

    İkincisi; bu dünyada Japon F-4E’si diye bir uçak yoktur. Hiçbir zaman da olmamıştır. F-4EJ demek istemişsindir diye tahmin ediyorum. O uçağın ismi F-4EJ. Japon F-4E’si değil.

    Üçüncüsü; her ne kadar her ikisi de bir F-4E türevi olsa da, F-4EJ ile F-4F uçaklarını örnek olarak göstermen son derece saçma. Çünkü o uçaklar, resmi olarak F-EJ ve F-4F olarak isimlendirilen bağımsız uçaklardır. Bu mantık ile F-4G’yi de örnek olarak vermen gerekir. Ama nedense o uçağı atlamışsın.

    Dördüncü; kısa namlulu da olsa, slatsız da olsa, uzun namlulu da olsa, slatlı da olsa, slotlu da olsa, slotsuz da olsa, o uçağın bütün bu modellerinin ismi F-4E’dir. Yani örnek olarak kısa namlu F-4E’ye, “F-4E1”, uzun namlulu F-4E’ye “F-4E2” gibi isimler verilmez. F-4E’nin bütün bu varyantlarının tek ismi F-4E’dir. O yüzden de, F-4E’den bahsederken, “F-4E gövdeye akuple burun topu ve slatlarla doğmuş bir modeldir” demem son derece normal. Yoksa F-4E’nin de kendi içinde gelişimler ve değişimler gösterdiğini biliyorum. Yolda tesadüfen denk geldiğim bir uçağı tanıtırken bu ayrıntılara girip de videoyu bir kaç dakika daha uzatmak iyi bir fikir değil.

    Beşincisi; Vietnam’da yaşanan hava savaşlarında angajmana giren Phantom ailesinin en skorer modellerinin C/D ve J olduğunun konumuz ile ne gibi bir alakası var acaba? Ben bu videoda, F-4E modelinin diğer F-4 modellerinden farklarını anlattım. Zaten videonun konusu başlıkta açıkça yazıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir