Itter Kalesi Savaşı

2.Dünya Savaşı’nın son günlerinde gerçekleşen Itter Kalesi Savaşı askeri tarihteki en ilginç çatışmalardan biridir.

Itter Kalesi Avusturya’da bulunan Itter şehrinin yakınlarındaki bir tepenin üzerine inşa edilmişti. Bu kale Dachau Toplama Kampı kapsamına 25 Nisan 1943 yılında dahil edildi. Sıradan insanlarla birlikte toplama kampına gönderilemeyecek yüksek statülü insanlar bu kalede tutuluyordu. Kalede esir olarak tutulan önemli isimlerin bazıları şunlardı: 1930’ların tenis yıldızı Jean Borotra, eski başbakanlar Édouard Daladier ve Paul Reynaud, Mayıs 1940’ta Fransız ordusunu felakete sürükleyen komutanlardan Maurice Gamelin ve Maxime Weygand, Charles de Gaulle’ün ablası Marie-Agnès Cailliau, Fransız direnişinin lideri François de La Rocque…

Itter Kalesi tutsaklarından tenis yıldızı Jean Borotra.

5 Mayıs 1945 tarihinde durumdan haberdar olan müttefikler harekete geçti. Müttefiklerin hareketinden önce general Josef Gangl da SS’lere teslim ol çağrısı yapmak için bölgeye gelmişti fakat müttefikler hızlı hareket ederek Josef Gangl’ı ve askerlerini çatışmaya girmeden esir aldı (zaten Josef Gangl’ın amacı çatışmaya girmek değil tarihi bir yapıyı, Alman askerlerinin ve rehinelerinin canını kurtarmaktı). Amerikan kuvvetlerinin komutanı John Lee, Josef Gangl’ın düşüncelerini ve hislerini anlamıştı ve ona arzu ederse kendi komutanlığından izin alarak bu kurtarma görevinde askerleriyle birlikte Amerikalılara yardım edebileceğini söyledi. General Gangl da bunu kabul etti. Amerikan kuvvetlerinin komutanı Lee, Gangl’ın ekibini ( Gangl’ın askerlerinin toplam mevcudu Kübelwagen ve şoförü, bir kamyonun içerisinde bulunan 10 topçu askerinden ibaretti) koruması için 2 adet M4A3E8 Sherman tankını görevlendirdi. Alman ve Amerikan askerleri birlikte kaleyi kurtarmak için harekete geçtiler.

Itter Kalesi’nin ana girişi.

Kalede 17.SS Panzer Grenadier Tümeni’ne bağlı yaklaşık 200 fanatik Nazi askeri vardı. Bunun dışında kalede 1 adet 88’lik Flak 41 ve 20 milimetrelik 2 Flak topu da mevcuttu. Amerikan ve Alman askerleri, Avusturya’dan yerel direnişçilerden oluşan toplam kuvvet yaklaşık 50 asker ve 3 adet Sherman tankını içermekteydi. Kurtarma kuvvetleri kaleye yaklaştıktan bir süre sonra çatışma başladı, 88’lik mühimmatı bitene kadar 1 Sherman’ı kullanılamaz hale getirdi ve akabinde Almanlar kaleden çıkarak karşı saldıraya geçti. İlerleyen aşamada mühimmatı biten ve hiçbir şansı kalmayan SS’ler teslim olmak zorunda kaldı. Bu sırada kalede esir olarak tutulanların çatışmanın şiddetlenmesinden faydalanarak harekete geçmesi de ayrıca SS’lerin zor duruma düşmesinde etkili oldu. 2.Dünya Savaşı’nın en ilginç çatışmalarından biri olan Itter Kalesi Savaşı da böylece son bulmuş oldu.

İsveçli Sabaton isimli ünlü heavy metal grubunun “The Last Battle” isimli parçası da Itter Kalesi Savaşı için yapılmıştır ve şahsım tarafından oldukça sevilen bir eserdir.

Content Protection by DMCA.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir