Merhaba, bu yazımda sizlere şu meşhur “kaynak kodu” denilen şeyi anlatmaya çalışacağım. Böylece artık iyice şehir efsanesine dönen ve insanların kafasını karıştıran bu konuya açıklık getireceğiz.
Önce hepimizin günlük hayatında kullandığı bir şeyden örnek vererek başlamak istiyorum. Diyelim ki, sizin evinizde bir tane bilgisayarınız var ve gidip bilgisayarınız için bir tane yazıcı veya tarayıcı satın aldınız. Bunu kullanmaya başlamadan önce, bu yazıcı veya tarayıcıyı bilgisayarınıza tanıtmanız gerekir öyle değil mi? O yüzden, paketin içinden çıkan CD’yi kullanarak yeni yazıcınızı bilgisayarınıza tanıtırsınız. Eğer elinizde bu sürücü CD’si yoksa, internetten gerekli programı indirip bilgisayarınıza kurarsınız. Bundan sonra da, yazıcınızı kolaylıkla kullanmaya başlarsınız.
Peki bu CD’nin içindeki program nasıl çalışır? Örnek olarak siz X marka bir yazıcı satın almış olun. Bu yazıcının üreticisi olan X firması yazıcı üretmeye karar verdiği zaman, Windows işletim sisteminin üreticisi olan Microsoft firmasına gider ve Windows işletim sisteminin kendisi ile ilgili olan bölümünün kaynak kodlarını para ile satın alır. Bu sayede Windows işletim sisteminin içine girecek olan kapıyı açacak bir nevi anahtarı olmuş olur. Ürettiği yazıcının sürücü programını yazar ve bu programı sattığı her yazıcı ile beraber CD içinde müşterisine verir. Yani Microsoft firması, bu kaynak kodlarını X firmasına satarak ayrıca para kazanır.
Aynı şey F-16 gibi askeri uçaklar için de geçerlidir. F-16’yı ilk kez tasarlayan ve üreten General Dynamics firmasıdır. Ama bu şirket daha sonra Lockheed Martin tarafından satın alındığı için, F-16’lar günümüzde Lockheed Martin tarafından üretilmektedir. Fakat sizin de bildiğiniz gibi uçak üretmek başka şey, füze veya bomba üretmek bambaşka bir şeydir. Örnek olarak dünyadaki tam aktif radar güdümlü havadan havaya füzeler arasında kuşkusuz en ölümcül füze olan Aim 120 AMRAAM C7 füzesi, Raytheon firması tarafından üretilmektedir.
Aynı şekilde, F-16 kullanıcısı olan ülkelere AMRAAM füzesi satabilmek için, F-16’lara AMRAAM’ın tanıtılması gerekir. Bu da ancak Lockheed Martin firmasının F-16’nın işletim sisteminin kaynak kodlarını vermesi ile olabilir. Tıpkı evimizdeki bilgisayar ve yazıcı arasındaki ilişki gibi.
Örnek olarak Türkiye’nin F-16 Block 30 modelleri milli yazılım ile uçtukları için, milli seyir füzelerimiz olan SOM füzelerini taşıyabilmektedirler. Fakat F-16 Block 40, Block 50 ve Block 50+ modellerimizin kaynak kodları elimizde olmadığı için her istediğimiz silahı kullanma imkanımız yoktur. (Türkiye’nin elindeki Block 40 ve Block 50 F-16’lar, CCIP modernizasyonu sonrasında Block 50+ modeline güncellenmişlerdir. Yani aslında Türkiye’nin elinde Block 40 ve Block 50 F-16 yoktur. Hepsi ya Block 30 ya da Block 50+’dır)
Yani kaynak kodu denen şey, uçağı uzaktan yönetmeye veya kilitlemeye yaramaz. Sadece o söz konusu uçağa hangi füzeyi veya bombayı takabileceğinizi belirler.

Elektrik mühendisiyim. Akışkanlar mekaniği ile ilgili Türk Patent Enstitüsü tarafından onaylanmış iki adet patentim var. Ağır sanayi sektöründeyim.
Aynı yazının F-35 ve A.L.I.C.E. yazılımı hakkındaki düşünceleriniz ile güncellenmiş halini de isteriz.