Krummlauf (Eğimli namlu) StG-44 için Almanya tarafından geliştirilmiş bir namlu türüdür. Atıcının kendini göstermeden köşelerden atış yapabilmesi amaçlanmıştır.
Kağıt üzerinde 30°, 45°, 60° ve 90° derecelik versiyonları mevcuttur, ama sadece 30 derecelik versiyonu StG-44 için üretilmiştir. Bu ilginç tasarımın en büyük dezavantajı, namlunun maruz kaldığı yüksek basınç nedeniyle atış ömrünün sınırlı olmasıdır (Tahmini 150-300 atış). Diğer bir problem ise merminin namludan çıkarken tıpkı pompalı fişeği gibi dağılmasıdır, Alman tasarımcılar ise yaptığı değişikliklerle bu sorunu çözmüşlerdir, ama namlu atış ömrü sıkıntısı devam etmiştir.

Diğer bir kullanım alanı ise tanklardı. Yaklaşan düşman piyadelerine karşı tank mürettebatı kendini göstermeden ateş açabiliyordu. Örneğin, Krummlauf takılı StG-44 tüfekleri, Ferdinand tank yokedicisinde makineli tüfek bulunmadığından Ferdinand personeli tarafından düşman piyadelerine karşı makineli tüfek olarak kullanılmıştır.

Amerikanlar ise bu namlu sistemini M3 ‘’Grease’’ silahı üzerinde denedi fakat bu denemeler çok daha basitti. Öyle ki, isabeti sadece ‘’düşmanın olduğu alanı vuracak kadar’’ iyiydi. Bu silahın ilk örneği ise Kore Savaşı’nda görülmüştür. (Mart 1952) . Daha sonra 1953 yılında LIFE dergisinde görüldü.

belirtilmiş. 45 kalibrelik mermileri, 90 derece eğimle ateşleyebilen bu silahın, 450 mermi/dk atış hızı vardı.

Ruslar da aynı şekilde bu sistemi PPSH tüfekleri üzerinde denediler. Bu modeler, klasik modellere göre tabi ki oldukça nadirdir. Bunun sebebi ise kullanımının Pratik olmaması ve namlu atış hızının düşük olmasıydı. Rus eğik namlularının bir avantajı da her yöne kolaylıkla yönlendirilebilmesiydi.

Özetle söylenebilir ki, Almanların icat ettiği ve diğer ülkelerin de üzerinde çalıştığı bu ilginç namlu sistemi, isabetinin ve namlu atış ömrünün düşük olması nedeniyle başarılı olamamıştır.
Kaynakça

Gazi Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği Bölümünde okumaktayım. Tarih, askeriye ve bunları içeren bilgisayar oyunlarına ilgim var. Küçüklüğümden beri askeriyeye ve tarihine karşı sempati besliyorum. Düz yazı konusunda iyi sayılırım ama şiir ve resim konusunda aynı şeyi söyleyemem.