Heinz Guderian askeri okulu tamamladıktan sonra 1912 yılında Üçüncü Telgraf Birliği’ne atanmıştı. 1.Dünya Savaşı sırasında Fransa’da bulunduğu dönemde önce statik siper savaşının sonuç almaktan ne kadar uzak olduğunu, arkasından da tankların bu kilidi açmakta ne kadar etkiliğini olduğunu çok iyi şekilde gözlemlemiş ve dersler çıkarmıştı. Öte yandan tankların cephe hattını yardıktan kısa süre sonra piyade desteğinden ve özellikle iletişimden yoksun kalması durumunda ne kadar etkisiz kaldığını da net bir şekilde farketmişti. Çünkü kendisi de bir telgrafçıydı, dolayısıyla askeri unsurların iletişiminin önemini çok iyi biliyordu.
Guderian, Hitler iktidara geldikten sonra yavaş yavaş zırhlı birlikleri oluşturmaya başladığında bütün enerjisini bu iki temel soruna ayırmıştı: mekanize piyade ve askeri unsurların sürekli iletişim halinde olması. Düşmanın en beklemediği noktaya, en beklemediği şekilde ve zamanda saldırmada, askeri unsurlar arasında kullanılan etkin bir iletişim altyapısı büyük önem teşkil ediyordu. Özellikle düşman hatları içerisine doğru açılan derin kamalarda komuta zincirini etkin tutmak hayati bir öneme sahipti. Bu hususların bilincinde olan Guderian’ın iki savaş arası süreçte kablosuz iletişim sistemlerine yönelik çalışmalara verdiği önemi anılarındaki şu ifadeden anlayabiliriz: “askeri mühendislerimizin normal çalışma ve düşünce yapısıyla belirlemiş olduğu normal radyo menzili hedeflerini geliştirdikleri sistemlerle bize sunabileceğini biliyordum, ben çok daha üstün bir iletişim kapasitesi istediğim için her zaman yapabileceklerinin çok üstünde hedef değerlerini önlerine sundum, onlar da yaptılar.”
Guderian’ın 1929 yılında teorik düşünce olarak, 1934 yılında ise fiili olarak başlayan askeri çalışmaları ilk meyvelerini Polonya ve özellikle de Fransa Seferleri sırasında vermiştir. 1.Dünya Savaşı sırasında 3.5 yılda aşılamayan Fransa savunması, 2.Dünya Savaşı sırasında Guderian’ın 19.Kolordusu’nun inanılmaz yarma harekatıyla 10 günde tamamen darmadağın edilmiştir. Bu yarma harekatının bu denli başarılı olmasında kuşkusuz Guderian’ın iki savaş arasında geliştirdiği askeri teknik ve taktikler büyük oranda etkili olmuştur.
Heinz Guderian, tarihte zırhlı araçtan ordu yöneten ilk komutandır.


İleri Okuma:
Macksey, Kenneth, Guderian: Panzer General
Guderian, Heinz, Bir Askerin Anıları
Searle, Alaric, Wehrmacht Generals, West German Society, and the Debate on Rearmament
Bağlantılı Linkler:
https://www.mindef.gov.sg/imindef/publications/pointer/journals/2003/v29n3/personality_profile.html
http://www.achtungpanzer.com/gen2.htm
https://ww2gravestone.com/people/guderian-heinz-wilhelm/
