Tankları, topları, uçakları bir yana bırakalım. Bu yazımda sizlere bir ordunun uzun yıllar belkemiği vazifesini görmüş bir şeyden, palaskalardan bahsetmek istiyorum.
İçtenlikle söylüyorum, eğer bir orduyu sakat bırakacak, savaşın seyrini değiştirecek bir kitle silahı yapmamı isteseler, tüm palaskaları aynı anda bozacak bir silah üzerine düşünürdüm. Hak ettiği kıymeti göremeyen bu malzemeler, senelerce askerin yakın arkadaşı olmuş, yükünü sırtlamış ve ateş gücünü yanında taşımasını sağlamıştır.
Palaskalar temelinde Amerikan Ordusu tarafından kullanılıyor olsa da, birçok ordu palaska varyasyonlarını ya da bizzat palaskaları kullanmıştır. Türk Silahlı Kuvvetleri’nde ise özellikle hücum yeleklerinin kullanılmaya başlanmasından sonra etkisini kaybetmiş, bellik tabancası, yedek mühimmatı, bıçak ve telsiz taşıyan kişiler dışında çoğunlukla pantolonu tutturmak ya da parkaların üstüne düzen tertip etmek için kullanılmaya başlanmıştır.
Palaskaların hücum yeleklerine karşı en büyük avantajı, taktiksel gereksinimlere göre kombinasyonlarının değiştirilebiliyor olmasıdır. G3 kullanan asker G3 şarjörlüğü takabilirken, M1 kullanan bir asker bunların yerine M1 magazinliğini takabilir. Çıkacağı sefere göre mühimmat oranını azaltıp, su matarasını arttırabilir, küreklik yerine ek mühimmat alabilir, kısacası sınırsız kombinasyon ile kendini o an ki görevin ve seferin kurgusuna göre yeniden donatabilir.

Peki palaskalarda neden delik var?
Palaskaları bu kadar önemli kılan noktalardan en önemlisi de şüphesiz şimdi inceleyeceğimiz deliklerdir.





Ülkemize gelen ilk palaska tipi metal kancalı olanlardır. Sonrasında ülkemizde de üretimine başlanmıştır.

1992, 1993 yıllarına gelindiğinde ise, hem daha estetik hem de daha düşük maliyetli olduğundan dolayı plastik tokalı palaskalar üretilmeye başlandı. Ancak fazla ağırlıkla gerildiğinde atma, kırılma, çatlama gibi sorunlar meydana geldiği için özellikle eski subaylar tarafından plastik tokalı palaskalar pek sevilmemiştir.


Günümüzde modern ordularda tümden hücum yeleğine geçiş başladı. Ancak hobicilerin bile özellikle Amerikan hücum yeleklerini tercih etmesinde, palaska sistemi ile ordusunu donatmalarından dolayı edindikleri deneyim ve bilgi birikiminin büyük payı olduğu açıkça görülmektedir.

1987 doğumluyum. Kullanıcı Deneyimi ve Arayüz tasarımı üzerine çalışıyorum.
Güzel bir çalışma olmuş tebrikler.Palaskadan muharebe kemerine evrimide bekliyoruz.