Palaskalar

Tankları, topları, uçakları bir yana bırakalım. Bu yazımda sizlere bir ordunun uzun yıllar belkemiği vazifesini görmüş bir şeyden, palaskalardan bahsetmek istiyorum.

İçtenlikle söylüyorum, eğer bir orduyu sakat bırakacak, savaşın seyrini değiştirecek bir kitle silahı yapmamı isteseler, tüm palaskaları aynı anda bozacak bir silah üzerine düşünürdüm. Hak ettiği kıymeti göremeyen bu malzemeler, senelerce askerin yakın arkadaşı olmuş, yükünü sırtlamış ve ateş gücünü yanında taşımasını sağlamıştır.

Palaskalar temelinde Amerikan Ordusu tarafından kullanılıyor olsa da, birçok ordu palaska varyasyonlarını ya da bizzat palaskaları kullanmıştır. Türk Silahlı Kuvvetleri’nde ise özellikle hücum yeleklerinin kullanılmaya başlanmasından sonra etkisini kaybetmiş, bellik tabancası, yedek mühimmatı, bıçak ve telsiz taşıyan kişiler dışında çoğunlukla pantolonu tutturmak ya da parkaların üstüne düzen tertip etmek için kullanılmaya başlanmıştır.

Palaskaların hücum yeleklerine karşı en büyük avantajı, taktiksel gereksinimlere göre kombinasyonlarının değiştirilebiliyor olmasıdır. G3 kullanan asker G3 şarjörlüğü takabilirken, M1 kullanan bir asker bunların yerine M1 magazinliğini takabilir. Çıkacağı sefere göre mühimmat oranını azaltıp, su matarasını arttırabilir, küreklik yerine ek mühimmat alabilir, kısacası sınırsız kombinasyon ile kendini o an ki görevin ve seferin kurgusuna göre yeniden donatabilir.

Vietnam Savaşı’nda kullanılan ekipman. Fenerler ülkemizde de 90’lı yılların sonuna kadar kullanıldı. Kırmızı filtresi, ışığın çadır ya da toplantı alanı dışını aydınlatmasını önlemek için.

Peki palaskalarda neden delik var?

Palaskaları bu kadar önemli kılan noktalardan en önemlisi de şüphesiz şimdi inceleyeceğimiz deliklerdir.

Palaskanın orta kısmında bulunan delikler bel ayarı için kullanılır. Bu, palaskanın tek tip üretilmesini, farklı ebatlara ihtiyaç duyulmamasını, kısaca maliyetinin düşük olmasını sağlar.
2. Dünya Savaşı’nda kullanılan bu ekipmanlardan da anlayabileceğimiz gibi, palaskanın üst delikleri omuz desteği, çanta, ahtapot çanta gibi eklemeler için kullanırken, alt delikler süngü, matara, tabanca gibi aşağıya sarkacak olan malzemeler için kullanılır.
Bu fotoğrafta mataranın tutturulduğu metal klips ise, palaskanın üzerindeki bu deliklerin öneminin bir parça azalmasına sebep olan, hem daha iyi kavrayıcılık , hem de daha özgür konumlandırma sağlayan bir malzeme olmuştur.
Alice Clips.
Omuz desteği, hem palaskanın belinizde kalmasını sağlar, hemde ek ekipman için yer sağlar.

Ülkemize gelen ilk palaska tipi metal kancalı olanlardır. Sonrasında ülkemizde de üretimine başlanmıştır.

Özellike 2000 öncesi askerlik yapanların kullandığı bu palaska güvenilir malzeme kalitesi ve kilitleme mekanizmasına sahip, basit ve ucuz bir palaskadır.

1992, 1993 yıllarına gelindiğinde ise, hem daha estetik hem de daha düşük maliyetli olduğundan dolayı plastik tokalı palaskalar üretilmeye başlandı. Ancak fazla ağırlıkla gerildiğinde atma, kırılma, çatlama gibi sorunlar meydana geldiği için özellikle eski subaylar tarafından plastik tokalı palaskalar pek sevilmemiştir.

Askerlik yapmış bir çok kişinin yakından tanıdığı bu palaskada, tokayı bir arada tutan yükselti biçimindeki plastik parça çok çabuk deforme olur ve o andan sonra, derin nefes bile alsanız, palaska eğer bağlıysa pantolonunuz sizi terk eder.
Bir diğer plastik tasarım, nispeten daha dayanıklıdır. Operasyona gitmeden önce uç kısımlarının dişlerini kontrol etmekte fayda vardır. Sert plastik olmasına rağmen ömrü kısadır ve sizi her zaman yarı yolda bırakma ihtimalinin olduğunu unutmamak gerekir.

Günümüzde modern ordularda tümden hücum yeleğine geçiş başladı. Ancak hobicilerin bile özellikle Amerikan hücum yeleklerini tercih etmesinde, palaska sistemi ile ordusunu donatmalarından dolayı edindikleri deneyim ve bilgi birikiminin büyük payı olduğu açıkça görülmektedir.

Content Protection by DMCA.com

1 Reply to “Palaskalar”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir