Karmaşıklığa Son: Britanya Hava Muharebesi, Blitz Süreci ve Blitzkrieg

Ülkemizde askeri tarih meraklılarınca 2.Dünya Savaşı sürecine dair birbirinin içerisine geçmiş üç olgu olan Britanya Hava Muharebesi, Blitz ve Blitzkrieg sık sık karıştırılır. Bu karışıklığa son vermek için herkesin kısa sürede okuyup anlayabileceği, oldukça basit bir özet hazırlamak istedim.

Britanya Hava Muharebesi

Britanya Hava Muharebesi 10 Temmuz-31 Ekim 1940 tarihleri arasında RAF ile Luftwaffe arasında geçen bir hava muharebesidir. Yaklaşık 3 ay 3 hafta süren bu muharebeler, Almanya’nın Fransa’yı işgal ettikten sonra İngiliz Kanalı üzerinde yaptığı uçuşlara İngiliz avcı uçaklarının saldırmasıyla başlamıştır. Her iki taraftan gittikçe artan sayılarda uçağın hava harekatlarına katılmasıyla stratejik hedefleri olan geniş bir muharebeye dönüşmüştür. Bu hava savaşı İngiltere’nin kayıplara rağmen elde ettiği stratejik üstünlük ile sonuçlanmıştır.

Birleşik Krallık’taki bir havaalanında alarm durumuna geçen İngiliz pilotları, Hawker Hurricane uçaklarına koşuyor.

Blitz Süreci

Blitz, Britanya Hava Muharebesi’nin bir parçasıdır ve bu muharebenin gidişatının Hitler’e getirdiği baskı sonucu verilen bir karar ile İngiltere’de bulunan önemli şehirlerin yanı sıra fabrikaların, limanların, havaalanlarının, ulaşım ve iletişim altyapısının hedef alındığı bombardıman sürecidir. 7 Eylül 1940 tarihinde başlatılan bu hava harekatı sırasında Londra 57 gece aralıksız bombalanmıştır. 11 Mayıs 1941 tarihine kadar süren hava harekatları sırasında stratejik bombardıman yapmak için kurgulanmamış olan Alman hava kuvvetleri ağır kayıplar vermiş, buna rağmen istenen stratejik hedeflere ulaşılamamıştır. Almanya’nın Sovyetler Birliği üzerine yoğunlaşması ile harekat sona erdirilmiş, İngiltere üzerine yapılması planlanan çıkarma harekatı iptal edilmiştir.

Blitz süreci sırasında Londra’da bir caddenin ortasına isabet eden 250 kilogramlık bombanın yarattığı tahribat.

Blitzkrieg

Blitzkrieg ise temeli 1.Dünya Savaşı sırasındaki Alman harekat planına dayanan 1930’larda Heinz Guderian’ın bindirilmiş piyade konsepti, yakın hava ve topçu desteği, tanklar ve iletişim üniteleri gibi çeşitli askeri ögeleri doktrine dahil etmesiyle Almanya’ya özgü modern ve nihai haline ulaşan bir askeri stratejidir. Bu strateji ile kısa, hızlı ve güçlü saldırılar yapmak suretiyle düşmanın cephe hattında bir gedik açmak ve açılan gediği genişleterek düşman unsurlarını kümeler halinde çembere alarak imha etmek amaçlanır.

Heinz Guderian Ağustos 1941’de Rusya seferi sırasında ön hatlarda.
Content Protection by DMCA.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir