Geliştirilme Süreci
Kasım 1942’de Hafthohlladung adlı manyetik anti-tank bombası Wehrmacht (Nazi Almanyası’nın silahlı kuvvetleri) envanterine girdi. Bu el bombası, piyade tarafından düşman zırhlısına mıknatıs ile yapıştırılıyor ve zırhlıyı imha etmek için kullanılıyordu.

Bu teknoloji müttefiklerin eline geçerse Almanya’ya karşı kullanılabileceği ihtimalini göz önünde bulunduran Zimmer AG şirketi, Alman tanklarına uygulanabilecek , manyetik anti-tank bombalarının tank zırhına yapışamayacağı, manyetik olmayan Zimmerit adlı materyali icat etti.
Zimmeritin İçeriği:
- %40 Baryum Sülfat (BaSO4) (Sülfürük asit ile işlenmiş ve baryumdan imal edilmiştir. Suda çözünmez.)
- %25 Polivinil Asetat (PVA) (Bildiğimiz beyaz tutkal.)
- %15 Toprak boya pigmenti (Ochre pigment)
- %10 Çinko Sülfür (ZnS)
- %10 Talaş
Zimmerit Kaplamanın Uygulanması
Zimmerit, tanklara fabrikalarda uygulanıyordu. Zimmeritin çok kötü bir kokusu vardı fakat araç üzerine uygulanması çok kolaydı. Kaplama öncesi çıplak zırha bir müdahale gerekmiyordu.
Öncelikle Zimmerit, uygulanacak zırhlının her yerine eşit olarak dağıtılır. Uygulamada ilk kat 5 mm kalınlığındaydı ve 1 gün boyunca kurumaya bırakılırdı. Bunun üzerine ikinci bir kat uygulanır ve ilk katmana yapışmayı arttırmak için çapraz bir düzen oluşturacak şekilde metal tarakla şekil verilirdi.

Tekrar kurumasını hızlandırmak için fabrikada özel kurutma yöntemleri uygulanır böylece 2, 3 gün içerisinde bu işlem sonlanırdı. Fakat bu özel kurutma yöntemleri bulunmayan fabrikalarda tanklar ancak 8, 9 gün sonra kuruyordu. Kuruduktan sonra kaynak makinesiyle sertleştirilir sonrasında ise spatulalar ve özel damga makineleriyle nihai desen uygulanırdı. Aynı zamanda az da olsa tankın gizliliğini arttırmış olurdu.


Zırhlının üzerindeki lambalar, aletler, yan etekler dışında tüm yüzeylere kaplama uygulanırdı. Genellikle yan eteklerin de arkasında bulunan zırhlara uygulanırdı fakat yan eteklere uygulanmış modeller de nadir de olsa bulunurdu.
Zimmerit genellikle tank ve tank avcılarında kullanılmıştır, kundağı motorlu topçulara uygulanmamıştır. Uygulanan tek zırhlı muharebe aracı ise Sd Kfz 251/1 Ausf. D modelidir.

İngiliz istihbarat raporlarına göre zimmerit uygulandıktan sonra StuG 70 kg, Panzer IV 100 kg, Panther 160 kg ve Tiger I 200 kg daha ağırlaşıyordu.

Alman Genelkurmayı 9 Eylül 1944’de Zimmerit uygulamasını iptal etti. Bunun nedeni ise maliyeti, harcanan zaman ve cephelerden zimmeritin yanıcı olduğunu belirten raporlardı.
Peki Zimmerit Gerçekten Yanıcı Mıydı?
Söylentiler Zimmeritin yanıcı olduğu yönünde olsa da yapılan testlerde Zimmeritin yanıcı olduğuna dair bir bulguya rastlanmamıştır. Dolayısıyla söylentiler asılsız çıkmıştır.
Zimmeritin Yanıcı Sanılmasının Bazı Nedenleri
- Molotof kokteyllerinde, temelde şişenin içerisinde bir miktar benzin olduğunu, bir yüzeye çarptığında yanan benzinin her yere yayılacağını ve Zimmerit kaplı yüzeyin de gözenekli olduğunu bilmeliyiz. Zimmerit kaplı bir Alman tankına molotof atıldığında zırhtan aşağıya doğru akan benzin bu gözeneklerde sıkışıp tank zırhının uzun süre yanmasına sebep oluyordu.
- Zimmerit uygulandıktan sonra tankları boyamakta kullanılan yağ bazlı vernik de yanıcılığı arttırıyordu. Zimmerit uygulandıktan sonra boyanan tankların gözeneklerinden dolayı boyayı düz çeliklere göre daha az emdiği için yanıcılığı arttırdığı bilinmektedir. Zimmerit uygulanıp boyanmış tankların, zimmerit uygulanıp boyanmamış tanklara göre yanma raporları gözle görülür şekilde fazladır.
- En önemli nedeni ise sıcaklık. Doğu cephesinde (-35 C -40 C) tanklara zimmeritlerin uygulanması sonrasında çok büyük bir problemi getirmiştir. PVA’nın içinde bulunan benzen soğuk havalarda uygulanan zimmeritin sertleşmesini engeller (Bu gözle görülecek veya dokunularak anlaşılacak bir şey değildir. Mürettebat tarafından farkedilmez ve kuruduğu sanılır.). Bu da yetmezmiş gibi bir de boyanırsa vernik benzenle birleşir böylece tank yürüyen alev topuna dönüşmüş olur.
- Zimmerit kullanımının son zamanlarına doğru tanklar fabrikadan uygulamayı tamamlamadan (kurumadan) operasyonel yerlerine döndüler bu da yanma ihtimalini arttıran sebeplerinden biridir.



Tarih seven ve muharebe araçlarına karşı da boş olmayan bir zat-ı muhterem.